Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell a következő feladatot megoldani?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
864
A homogén állandó mágneses tér(B = 0,1T) merőleges az egymástól 0,1 m-re elhelyezkedő sínpárra. A sínpárt R = 0,3 ohm ellenállással összekötjük.
a.) Mekkora áram folyik át az ellenálláson, ha a sínpárra csúszó vezetőt 2m/s sebességgel mozgatjuk az ábrán látható módon?
b.)A mágneses indukció nagyságát megnöveljük. Mekkora most a B nagysága, ha a fenti vezető 0,006N nagyságú erővel tudjuk 2m/s sebességgel mozgatni?
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=595N_vtelen.png
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Abban a vezetékszakaszban indukálódik feszültség, ami metszi az erővonalakat. Ez a mozgó 0,1 m-es szakasz.
a)
U = B·ℓ·v = 0,1 T · 0,1 m · 2 m/s = 0,02 V
I = U/R = ... A (számold ki)

b)
Az előző szerint:
I = B·ℓ·v/R
Ez az áram merőlegesen folyik a mágneses indukcióvonalakra, a rá ható erő mindkettőre merőleges, tehát a mozgás irányában hat (azzal ellentétes).
F = B·I·ℓ = B²·ℓ²·v/R
B =  F·R/v  / ℓ =  0,006·0,3/2  / 0,1 T

0