Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell a következő feladatot megoldani?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
855
Egy proton 6x10^5 m/s sebességgel eltérülés nélkül halad át egy tartományon, melyben egymásra merőleges és mágneses tér van. (sebességszelektor)
a.) Ha E = 60 kV/m, mennyi a B mágneses indukció nagysága?
b.) A proton ezután homogén mágneses térbe jut, ahol a mágneses indukcióvektor a sebességvektorra merőleges. Mekkora legyen a B nagysága, hogy a proton 10 cm sugarú körpályán mozogjon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A protonra ható erők:
Elektronos: F₁ = q·E
Mágneses: F₂ = q·v·B
(F₁ azonos irányú E-vel, F₂ pedig merőleges v-re is és B-re is, tehát E-vel azonos irányban van, de ellentétes vele.)
F₁=F₂ esetén nem lesz eredő erő, akkor halad a proton állandó sebességgel eltérülés nélkül.
g·E = q·v·B
v = E/B
(kiesett a töltés...)
Ez az egyetlen sebesség, aminél az eredő erő nulla, ezért hívják ezt sebességszelektornak.

a) B = E/v = 6·10⁴ V/m / 6·10⁵ m/s = 0,1 T
b) Fcp = q·v·B₂
m·v²/r = q·v·B₂
m·v/(r·q) = B₂
Helyettesíts be... (r=0,1 m)
Módosítva: 9 éve
0