Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
904
könnyen mozgó dugattyúval elzárt hengerben lévő 1cm3 térfogatú 100KPa nyomású héliummal 200J hőt közlünk. A gáz hőmérséklete a folyamat közben nem változik ,
Mekkora a végzett térfogati munka?
Mekkora a belső energia változás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel a gáz hőmérséklete nem változik, izoterm állapotváltozásról beszélhetünk,
`(p*V)/T=áll` még mindig érvényes, ellenben most a `T` tényező (hőmérséklet) kiesik, ezért az izoterm állapotváltozás állapotegyenlete:

`p_1*V_1=p_2*V_2`
vagy
`p*V=áll.`

`p_1` és `V_1` meg van, már csak `W` és `\Delta E` kell.
`\Delta E=Q+W` azaz hőmennyiség "adagolásával" és mechanikai munka változásával történik belső energia változás.
Izotermikusnál ez viszont 0.
Így a második kérdésre a válasz: `\Delta E=0` azaz `Q=-W` vagy értelemszerűen `-Q=W`
Tehát a végzett térfogati munka `-200J`
Módosítva: 5 éve
0