Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
417
Három vándor találkozik mindegyiküknel van valamennyi pénz. Az egyik ad a másik ketto mindegyikének negyed annyi penzt mint amennyi épp van nala. Ezután ugyanazt teszi a masik majd a harmadik vándor. Végül mindegyiküknel 16-16-16 érme lesz. Hány érme volt találkozáskor a leggazdagabb vándornal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
0

Csatoltam képet.
0

Visszafele gondolkodunk.
Ha a vándorokat jelöli A , B , C, akkor a feladat szerint a végén : A = 16 ; B = 16 ; C =16
Számoljunk úgy, hogy először A , aztán B és végül C adott pénzt a társainak.
Miután C adott pénzt társainak: A = 16 ; B = 16 ; C = 16
C mindkét társának odaadta a pénzének negyedét, vagyis a pénzének a fel maradt meg neki, tehát 16 * 2 = 32 pénze volt. Tehát 8 - 8 pénzt adott a másik kettőnek.
Mielőtt C adott pénzt: A = 16-8 = 8 pénze volt ; B = 16 - 8 = 8 pénze volt ; C = 16 * 2 = 32 pénze volt.
Vagyis A = 8 ; B = 8 ; C = 32
B odaadta a pénzének negyedét A-nak és C-nek, neki a pénzének fele maradt meg, tehát neki 8 * 2 =16 pénze volt. Tehát 4 - 4 pénzt adott társainak.
Mielőtt B adott pénzt : A = 8 - 4 = 4 pénze volt ; B = 8 - 2 = 16 pénze volt ; C = 32 - 4 = 28 pénze volt.
Vagyis : A = 4 ; B = 16 ; C = 28
A odaadta a pénzének negyedét B-nek és C-nek, neki a pénzének fele maradt meg, tehát neki 4 * 2 =8 pénze volt. Tehát 2 - 2 pénzt adott társainak.
Mielőtt A adott pénzt : A = 4 * 2 = 8 pénze volt ; B = 16 - 2 = 14 pénze volt ; C = 28 - 2 = 26 pénze volt.
Vagyis : A = 8 ; B = 14 ; C = 26
1