Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hidrosztatikai nyomás.

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1483
Egy 10 m mély tó alján képződő buborék térfogata 3 köbcentiméter. Itt a hőmérséklet 283K. Mekkora lesz a térfogata, amikor eléri a felszínt(100kPa), ahol a hőmérséklet 293K.
(Nem pukkad ki a buborék)
Víz sűsűsége 1000 kg/cm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A víz sűrűsége nem annyi, hanem ϱ = 1000 kg/m³.

10 m mélyen a nyomás:
p = ϱ·g·h = 1000 kg/m³ · 10 m/s² · 10 m = 100000 kgm/s² = 100 kPa

A teljes nyomás a mélyben 200 kPa (mert a légnyomást is hozzá kell adni, ami 100 kPa).
p₁ = 200 kPa
T₁ = 283 K
V₁ = 3 cm³

A felszínen csak a légnyomás van:
p₂ = 100 kPa
T₂ = 293 K
V₂ = ?

Tudjuk, hogy p·V/T állandó:
200 kPa · 3 cm³ / 283 K = 100 kPa · V₂ / 293 K
293 · 2 · 3 cm³/ 283 = V₂
V₂ = .... cm³, szorozd össze :)
0