Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A kálium-hidroxid-oldat 20 cm3-ét a kénsavoldat hány cm3-e közömbösíti?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
795
Két oldatot készítünk:
1. 1.4g kálium-hidroxidot vízben oldunk, és az oldatot 250 cm3-re higítjuk.
2. 10 g 98 tömeg%-os kénsavoldatot 1000 cm3-re hígítunk.
A kálium-hidroxid-oldat 20 cm3-ét a kénsavoldat hány cm3-e közömbösíti?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A 20 cm³ az a 250 cm³-nek a 12,5-ed része, tehát lesz benne 1,4/12,5 = 0,112 gramm KOH
KOH molekulasúly: 39+16+1 = 56 gramm
Ezért a 0,112 gramm az 0,112/56 = 0,002 mol

10 gramm 98 m/m% : 9,8 gramm H₂SO₄ van benne, a felhígítás után az 1000 cm³-ben is.
H₂SO₄ molekulasúlya: 2·1+32+4·16 = 98 gramm
Vagyis 0,1 mol van 1000 cm3-ben.

A reakció:
H₂SO₄ + 2 KOH --> 2H₂O + K₂SO₄
Vagyis 1 mol kénsav reagál 2 mol kálium-hidroxiddal.
Nekünk 0,002 mol kálium-hidroxidunk van, ahhoz 0,001 mol kénsav kell.
Az pedig a meglévő 0,1 mol századrésze.
Annyi az 1000 cm³ századrészében van, tehát 10 cm³-ben.
0