Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges matek feladat, mértani sorozat (utolsó)

Főoldal » Középiskola » Matematika
584
Egy stadion kör alakú nézőterén a nézők 10 sorban ülnek. Minden sorban 20 hellyel több van, mint az előzőben. Az utolsó sorban 280 a férőhelyek száma. Hány ember fér el a nézőtéren?

Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, szöveges, sorozat, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szövegben szereplő fontos adatok: `a_10 = 280` és `d = 20`.

Első sorban lévő helyek száma:
`a_10 = a_1 + 9d`
`280= a_1 + 180`
`100 = a_1`

A nézőtér befogadóképessége:
`S_10 = ((a_1 + a_10) · 10) / 2`
`S_10 = ((100 + 280) · 10) / 2`
`S_10 = 1900`

A kör alakú stadionba összesen `S_10 = 1900` ember fér el a nézőtéren.
1