Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon Fontos!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
415
Tényleg nagyon kellene ez, de gyorsan. Már több mint 1 órája próbálkozom és nem értem.. És még ma 17:45-re kellene. Nagyon megköszönném ha valaki segítene.
Melyik lehet az a három közvetlenül egymás után következő páros természetes szám, amelynek összege legfeljebb 63-mal nagyobb, mint a köztük lévő két páratlan szám összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

jelöljük meg a számokat egymást követő számok eggyel nagyobbak vagy kisebbek egymásnál, ezt fogjuk kihasználni

(n-2) (n-1) (n) (n+1) (n+2)

szöveg alapján ezt fel lehet irni:
n+n-2+n+2=n-1+n+1+63
3n=2n+63
n=63

60 61 62 63 64 65 66

Ellenőrzés: egyikszámsor:60 61 62 63 64
60+62+64=186
61+63=124
ezek különbsége 62, ami kisebb mint 63 tehát ez a számsor jó

másik számsor: 62 63 64 65 66
62+64+66=192
63+65=128
ezeknek különbsége 64, ami már nem jó,tehát csak az előbbi számsorozat a helyes.
Illetve az ezek előtti számok is jók, mert az volt a feladatban, hogy legfeljebb

Kérdésed van irj!

-S.R.
Módosítva: 5 éve
0