Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges matek feladat, mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
567
Mennyi az alábbi számtani sorozat 100. eleme? Mennyi az első száz elem összege?

1; 4; 7; ...

Előre is köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, szöveges, sorozat, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy `a_1 = 1`, `a_2=3` és `a_3 = 7`. Ebből következik, hogy `d = 3`.

A sorozat 100. eleme:
`a_100 = a_1 + 99d`
`a_100 = 1 + 297`
`a_100 = 298`

A sorozat első száz tagjának összege:
`S_100 = ((a_1 + a_100) · 100)/2`
`S_100 = ((1 + 298) · 100)/2`
`S_100 =14950`

A számtani sorozat századik tagja `a_100 = 298`, az első száz tag összege pedig `S_100 =14950`.
1