Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika - Kúpok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1680
Egy sátorlapból, amelynek területe 9m2, egyenes körkúp alakú sátor készíthető. A sátor alapkörének átmérője 2,3m. Milyen magas a sátor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A kör alapú kúp felszínének képlete: A=π×r2+π×r×a
r=d/2 => 2,3/2=1,15
Behelyettesítve: 9=π×1,152+π×1,15×a
Ebből kijön a palást alkotója ami: a=1,2324
Innentől pedig ez egy derékszögű háromszög ahol adott az egyik befogó(r) és az átfogó (a).
 a^2-r^2  =>  1,2324^2-1,15^2  = 0,443
A sátor 0,443 méter magas amennyiben a sátornak az alapja is a 9m²-es anyagból készült.
1