Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni.

Főoldal » Középiskola » Matematika
430
Ebbe a két matematikai feladatban szeretnék segítséget kérni, köszönöm.
2x+3y=7
3x-2y=4

2,5x+y=-2
-5x-3y=1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Egyenletrendszer, Elsőfokú
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1) feladat
(1) `2x+3y=7` ⇒ `x = (7-3y)/2`
(2) `3x-2y=4`

A (2) egyenletbe helyettesítsük be az (1) egyenletet `x`-re rendezve:
`3 · (7-3y)/2-2y=4`
`21-9y-4y=8`
`13 = 13y`
`y = 1`
`x = 2`

2) feladat
(1) `2.5x+y=-2` ⇒ `y = -2 - 2.5x`
(2) `-5x-3y=1`

A (2) egyenletbe helyettesítsük be az (1) egyenletet `y`-ra rendezve:
`-5x-3 · (-2 - 2.5x) =1`
`-5x +6 +7.5x = 1`
`2.5x = -5`
`x = -2`
`y = 3`
1