Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek geometriai szamitasokkal kapcsolatos feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
591
Sziasztok!
Tudnátok segíteni a házi feladatomban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, Nem ertem, Mivaan
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
b) Legyen a tompaszög α, akkor a hegyesszög α*60/100=0,6α nagyságú. Tudjuk, hogy ezekből 2-2 van, és tetszőleges négyszög belső szögeinek összege 360°, tehát:

α+0,6α+α+0,6α=360°, ennek megoldása α=112,5°, tehát a trapéz szögei 112,5°-osak és 112,5°*0,6=67,5°-osak.

c) Itt két lehetőség van;

1. lehetőség: a szárszög a legnagyobb, ekkor a szögek aránya 5:2:2. Legyen a szárszög 5α, az alapon fekvő szögek 2α, ekkor (5α):(2α):(2α)=5:2:2 arány teljesül. Tudjuk, hogy ttszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, ezért:

5α+2α+2α=180°, tehát α=20°, tehát a szögek 100°, 40°, 40° nagyságúak.

2. lehetőség: a szárszög a legkisebb, ekkor 2α+5α+5α=180°, tehát α=15°, tehát a szögek 30°, 75°, 75°nagyságúak.
0

Valami hasonlónak kell lennie:
0