Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S. Matematika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
536
Írjuk fel azoknak a 8 egység sugarú köröknek az egyenletét, melyeknek az x²+y²=25 egyenletű kört a (-3;-4) pontban érintik!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, Matematika, segítség, s.o.s
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Azt hiszem kicsit érdekes megoldást találtam, de ezt a tanárod is fogja értékelni.
Csatoltam egy képet. A képen O-val jelöltem az eredeti kör középpontját koordinátája (0;0), E-vel jelöltem az érintési pontot koordinátája (-3;-4), O1-gyel és O2-vel a keresett két kör középpontját. A, B, C betűk csak a számoláshoz kellenek.
Amint láthatod a képen három darab hasonló derékszögű háromszög van, közös csűcsuk az O. Ezek a háromszögek: OEB, OO1C, OO2A. Felhasználhatjuk a páruzamos szelők tételét:
OE/OO1=EB/O1C=OB/OC, ezekből ismerjük OE-t=5 egység, OO1=13 egység, EB-t=3 egység, OB-t=4 egység (utóbbiak az érinti koordinátájából, OE-pedig az eredeti kör sugara. Tehát:
5/13=3/O1C, amiből O1C=7,8
5/13=4/OC, amiből OC=10,4
Ebből a kettőből következik, hogy az első kör középpontja O1 (-7,8 ; -10,4) a kör egyenlete: (x+7,8)2+(y+10,4)2=64
Most használjuk a tételt a másik háromszöghőz:
OE/OO2=EB/AO2=OB/OA, ezekből ismerjük OE-t=5 egység, OO2=3 egység, EB-t=3 egység, OB-t=4 egység. Tehát:
5/3=3/AO2, amiből AO2=1,8
5/3=4/OA, amiből OA=2,4
Ebből a kettőből következik, hogy a második kör középpontja O2 (1,8 ; 2,4) a kör egyenlete: (x-1,8)2+(y-2,4)2=64
1

Valóban nagyon szép megoldást kaptál az első válaszolótól.
1