Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1031
Egy derékszögű háromszög esetében az átfogó az egyik befogónál 3 cm-rel, a másik befogónál 6 cm-rel hosszabb. Mekkorák a háromszög oldalai? Eddig jutottam: befogók a, b, átfogó: c a2*b2=c2 a=c-3 b=c-6 (c-3)2*(c-6)2 =c2 A számítás nem megy. Hálás lennék ha valaki segítene!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Lehet, hogy csak elírás de a két művelet között összeadás van és nem szorzás.
`(c-3)^2 + (c-6)^2 =c^2`
`(c^2 - 6c + 9) + (c^2 -12x + 36) = c^2`
`c^2 - 18x + 45= 0`
`c_1 = 3`
`c_2 = 15`

Két ilyen háromszög lenne, az egyik: `a_1 = 0`, `b_1 = -3` és `c_1 = 3`, már az adatokból is látszik, hogy ez nem megoldás. A másik (ami már megoldás): `a_2 = 12`, `b_2 = 9` és `c_2 = 15`.
Módosítva: 5 éve
2