Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra,7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
584
Valaki részletesen leírná hogyan oldja meg a feladatokat? Nem értem hogyan kell megcsinálni.
(Csak a bekarikázottak kellenek. )(F,G,H,I)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ugyanúgy kell eljárni, mint amikor törteket akartunk összeadni; először közös nevezőre hozzuk őket:

f) Átírjuk a jobb oldalt törtalakba: ((9x)/5)-(x/2)=(13/5), ezután látjuk, hogy közös nevezőnek érdemes választani a 10-et, ekkor az első és a harmadik törtet 2-vel, a másodikat 5-tel bővítjük:

((18x)/10)-((5x)/10)=(26/10), ezután szorzunk 10-zel:

18x-5x=26, összevonunk:
13x=26, végül osztunk 13-mal:
x=2.

g) Közös nevező: 24, így az első törtet 12-vel, a másodikat 8-cal, a harmadikat 4-gyel bővítjük, a 7 egészet pedig 12-edekben írjuk fel:

((12x)/24)+((8x)/24)-((6x)/24)=(168/24), ezután szorzunk 24-gyel:
12x+8x-6x=168, összevonunk:
14x=168, osztunk 14-gyel:
x=12

h) Közös nevező: 35, így az első törtet 7-tel, a másodikat 5-tel bővítjük, a harmadik marad az eredeti alakjában, a 21 egészet pedig átírjuk 35-ödökre:

((7x)/35)+((15x)/35)-(x/35)=735/35, szorzunk 35-tel:
7x+15x-x=735, összevonunk:
21x=735, osztunk 21-gyel:
x=35

i) Közös nevező: 6, így az első törtet 3-mal bővítjük, a második marad úgy, ahogy van, a harmadikat 2-vel bővítjük, 1=6/6:

((3x)/6)-(x/6)=(6/6)+((2x)/6), szorzunk 6-tal:
3x-x=6+2x, összevonunk:
2x=6+2x, kivonunk 2x-et:
0=6, ez természetesen nem igaz, tehát az egyenletnek nincs megoldása.

Az ellenőrzés rád marad.
0