Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Önvédelem :c

128
Az alábbi szöveg elolvasása után soroljatok fel 5 olyan alapelvet, melyek fontosak az önvédelmi fogások gyakorlása során. Elegendő címszavakban válaszolni.
Fontos megállapítás, hogy az önvédelemi technikák akkor lesznek eredményesek egy támadás elhárítása során, ha azt rendszeres és alapos gyakorlás előzi meg.
Természetesen nagy hangsúlyt kell fektetni a gyakorlást megelőző bemelegítésre. A gyakorlatok kivitelezése során, kellő bemelegítés hiányában azok sérüléssel járhatnak.
A jegyzet első fejezetében már ismertetésre került A gyakorlatok megkezdése előtt néhány alapvető anatómiai ismeretre is szükség lehet. Elsősorban a test vitális pontjainak, valamint az ízületek mozgási tartományának felelevenítése elengedhetetlen.
A feladatok balesetmentes végrehajtásának másik fontos záloga a fegyelem. E nélkül nem lehet eredményesen és biztonságosan megtanulni, kivitelezni az önvédelmi-közelharc technikákat.
Az adott gyakorlatot célszerű mozzanatokra bontani, majd az egymásra épülő részeket a technika begyakorlásának végén összekapcsolni. Így elérhető, hogy az egyes részek pontos egésszé álljanak össze. Ezáltal az is elérhető, hogy a tanulók értelmezzék és megértsék a gyakorlás során a technikákat.
A gyakorlás során kezdetben lassan, minimális erővel hajtsuk végre a gyakorlatokat, majd egyre nagyobb intenzitással és dinamikával végezzük azt. A párosan történő gyakorlások alkalmával a társ először legyen együttműködő, a későbbiekben fokozatosan tanúsítson egyre nagyobb ellenállást. Amennyiben a feladat a támadás elhárítása, úgy azt a támadó eleinte lassan hajtsa végre és csak az elhárító technikák alapos begyakorlása után legyen egyre dinamikusabb, életszerűbb a folyamat.
Az egyes technikákat ne csak egy oldalra gyakoroljuk be, hanem fordítsunk kellő időt és energiát a nem-domináns („gyengébbik”) oldal irányába is. Ez azért fontos, mert a küzdelmi szituációk alkalmanként szükségessé teszik a kevésbé preferált oldal készségszintű használatát. Gondoljunk bele, hogy egy támadó sohasem fogja megkérdezni, hogy bal, vagy jobb kézzel támadjon-e, mert mi készségszinten csak az egyik oldalról történő támadás elhárítására készültünk fel.
Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy amennyiben a gyakorlatok végrehajtása során fájdalom lép fel, azt az elszenvedő félnek azonnal jeleznie szükséges (pl. lekopogás a talajon, vagy a társon)!
A tanult technikákat időszakonként fel kell eleveníteni, mert egy-egy apró részmozzanat helytelen végrehajtása sikertelen végeredményt produkálhat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Testnevelés

Válaszok

1
gyakorlást megelőző bemelegítés
alapvető anatómiai ismeret
fegyelem
Fokozatos szintnehezítés
Fájdalom azonnali jelzése
1