Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1047
Egy gömbnek tekinthető görögdinnye főkörének kerülete 60 cm, héjának vastagsága mindenütt 0,8 cm. Mekkora térfogatú a dinnye ehető része?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Először kiszámoljuk a gömb sugarát; ha a gömb sugara R, akkor a főkör sugara is R, így:

2*R*π=60, erre R=30/π=~9,5493 cm adódik.

A dinnye ehető része így egy olyan gömb, melynek sugara 8,7493 cm, így az ehető rész térfogata:

V=(4/3)*(8,7493)³*π=2679,044426448628π/3 cm³, igény szerint lehet kerekíteni, bár én a π=~3,1416-os kerekítést ajánlom, mivel az osztható 3-mal, ekkor a végeredmény 2805,4953233770032416 cm³.

Ha a lehető legpontosabb π-vel számolunk amit a gépen található számológép tud kezelni), akkor ~2805,485 jön ki a térfogatra, szóval meglehetősen pontos eredményt kaptunk.
0