Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia?

Főoldal » Középiskola » Kémia
809
Határozzuk meg annak az oxálsavoldatnak a koncentrációját, amelynek 10,00 cm3-ét 12,00 cm3 0,020 mol/dm3-es KMnO4-oldat oxidál savas közegben, az alábbi, kiegészítendő egyenlet szerint:

MnO4- + (COOH)2 + H+ = Mn2+ + CO2 + H2o
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az egyenlet kiegészítve:
2 MnO₄- + 5(COOH)₂ + 6H+ = 2 Mn2+ + 10 CO₂ + 8 H₂O

12 cm³ = 0,012 dm³
Ez 0,012 · 0,020 = 2,4·10⁻⁴ mol KMnO₄
A fenti egyenlet szerint az 5/2 · 2,4·10⁻⁴ = 6·10⁻⁴ mol (COOH)₂-vel reagál.

Az oxálsav oldat térfogata: 10 cm³ = 0,01 dm³
6·10⁻⁴ mol / 10⁻² dm³ = 0,06 mol/dm³ a koncentrációja.
1