Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, számítási feladatok

Főoldal » Általános iskola » Kémia
853
Mekkora tömegű polietilén készíthető 5 tonna eténgázból,ha a folyamat 60%-os áttalakulással megy végbe?

Hány vinil-klorid-molekulából kapcsolódott össze az a PVC óriásmolekula, amelyiknek a moláris tömege 137 500 g/mol?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Az etilén az a C₂H₄ (CH₂=CH₂), ennek polimerizációja a polietilén. Szóval az végülis ugyanaz az anyag, csak baromi hosszú láncban: -CH₂-CH₂-
Ha 5 tonna 60%-a átalakul, akkor 3 tonna lesz belőle.

Vinil-klorid: Majdnem C₂H₄, csak az egyik H helyett Cl van benne. (CH₂=CHCl). A PVC pedig ugyanez hosszúban: -CH₂-CHCl- ezek ismétlődnek
1 mol C₂H₃Cl az 2·12+35,5+3·1 = 62,5 gramm
137500 / 62,5 = 2200
0