Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kúp tengelymetszet és annak területe

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2974
Mekkora egy 4,2 cm alapkör sugarú kúp magassága, ha alkotója 60 mm?
illetve mekkora a tengelymetszet területe?
Segítsetek, hogyan kell ezt kiszámolni? Nagyon köszönöm mindenkinek, és további szép napot kívánok! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Térgeometria, testek, kúp
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
60 mm=6 cm, Pitagorasz-tétele szerint a két befogó négyzetösszege (jelen esetben magasság és a sugár) megegyezik az átfogó (jelen esetben: alkotó) négyzetével.

M2+4,22=62
M2+17,64=36 /-17,64
M2=18,36 /gyökvonás, hogy a négyzetet eltüntessük (megkapjuk a magasságot)
M=4,28

Tengelymetszet területe:
r*m=4,2*4,28=17,976 cm2
0