Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia! S.O.S!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
709
Valamennyi 60%-os sóoldathoz 7 kg oldószert öntenek, így 50%-osnál kisebb töménységű oldatot kapnak. Mennyi lehetett a tömege eredetileg a 60%-os oldatnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Min. 10%-os változást ért el 7 kg oldat, azaz 60/10*7=42

Eredetileg 42 kg-os volt az oldat.
-1

Teljesen rossz az elfogadott válasz. Egyrészt a koncentráció számolása is rossz, másrészt nem is lehet egyenlettel számolni, mert nem tudjuk pontosan a végleges koncentrációt.

Legyen m a tömege a teljes oldatnak, amiben van m₁ tömegű só.
60%-os az oldat, tehát ez igaz rá:
m₁/m = 0,6 → m₁ = 0,6·m

Ha most hozzáadunk 7 kg oldószert, akkor a só mennyisége változatlan (m₁), a teljes tömeg viszont nő (m+7), ezért ennyi lesz a koncentrációja: m₁/(m+7)
Erről annyit tudunk, hogy kiseb 50%-osnál:
m₁/(m+7) < 0,5

0,6·m / (m+7) < 0,5
0,6m < 0,5m + 3,5
0,1 m < 3,5
m < 35

Tehát az eredeti oldat 35 kg-nál kevesebb lehetett.
0