Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kétismeretlenes egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
606
Adjuk meg azt az x;y számpárt, amely igazzá teszi mindkét egyenlőséget:
Ha lehet el is magyaráznátok kérlek?
9x+3y=12
2x+2y=8

5x=7y=31
7x-5y= -1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Az első egyenletet szorozzuk 2-vel, a másikat 3-mal:

18x+6y=24 }
6x+6y=24 }, kivonjuk egymásból az egyenleteket:

12x=0, erre x=0 adódik, ezt visszaírjuk valamelyik egyenletbe:

2*0+2y=8, erre y=4 adódik, tehát az egyenletrendszer megoldása: x=0, y=4.

A másodiknál egy kicsit sok egyenlőségjel van.
1

Akkor szorozzuk az elsőt 7-tel, a másodikat 5-tel:

35x+49y=217 }
35x-25y=-5 }, kivonva egymásból a két egyenlet:

74y=222, erre y=3 adódik, ezt visszaírjuk valamelyikbe:

5x+7*3=31, ennek a megoldása x=2, tehát a keresett számpár: x=2 és y=3.
2