Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!!! Mi a megoldás?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
743

Egy autó 15 m/s-ról 3 s alatt gyorsít fel 72 km/h sebességre. Mekkora a gyorsulása?
(adatgyűjtés, mértékváltás, számolás, válasz)



Egy test gyorsulása 5 m/s2. Mekkora a sebesség változása 3 s alatt? Mekkora lesz a sebessége, ha állóhelyből indul?
(Adatgyűjtés, számolás, válasz)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Kezdeti sebessége az atuónak `v_1=15 m/s`. Bizonyos idő alatt (3 s) felgyorsul `72 (km)/h`-ra.
A sebességet egységnyi idő alatt megtett út (távolság változás)ként definiáltuk.
A gyorsulást hasonló módon, egységnyi idő alatt megváltozott sebességként definiáltuk.
Tudjuk, hogy a sebességet tehát egységnyi idő ALATT megtett út, azaz `v=s/t`-ként írhatjuk fel.
Egységnyi idő ALATT, ezért az idő van alul, ha így könnyebb megjegyezni :)
Hasonlóan, a gyorsulás `a=v/t`. Egységnyi idő ALATT megtett sebességváltozás.

változásról beszélünk, tehát érdemes így felírni a képletet: `a=(\Delta v)/(\Delta t)`
A `Delta` változást fejez ki, mely úgy is felírható, hogy a végállapotbeli adat - kezdeti állapoti adat.
Ha az időszámlálás `0 s`-nál kezdődött, és `3 s`-nál véget ért, akkor `\Delta t=t_(vég)-t_(kezdeti)=3 s - 0 s=3 s`
Ugyan ezt megtesszük a sebességre. `\Delta v=v_(vég)-v_(kezdeti)=72 (km)/h-15 m/s=?`
`(km)/h`-ból nem vonhatunk ki `m/s`-ot, hiszen kacsából sem vonunk ki libát.
kacsából csak kacsát, libából csak libát tudunk kivonni. Ezért vagy a `(km)/h`-t írjuk át `m/s`-ra, vagy fordítva.

A váltószám 3,6.
MERT:
`1 (km)/h=1/(1000) m/h =60/1000 m/(perc)=60^2/1000 (m)/s=3,6 m/s`

Tehát:
`1 (km)/h=3,6 m/s`

Váltsuk át a `72 (km)/h`-t `m/s`-ra.
`(72 (km)/h)/(3,6)=20 m/s`

`\Delta v=v_(vég)-v_(kezdeti)=20 m/s-15 m/s=5m/s`
`a=(\Delta v)/(\Delta t)=(15 m/s)/(3 s)=5 (m/s^2)`

A következő feladatot visszafele gondolkodva kell megcsinálnod.

Tudod, hogy:
`a=(\Delta v)/(Delta t)=5 m/(s^2)`
Valamint, hogy `Delta t=3 s`.
Kérdés:
`Delta v` és `v(t=3)`, ha `v(t=0)=0`
Azaz mekkora lesz a harmadik másodpercben a sebessége, ha t=0 időpontban (0 másodpercnél) a sebessége 0 volt?
Ha elakadnál írj kommentet. Remélem tudtam segíteni! :)
0