Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell ezt kiszámolni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1249
Apa: Béla és én együtt 54 évesek vagyunk.
Anya: Az én életkorom és Béláé együtt éppen 50 év.
Béla: Apu és anyu éveinek száma összesen 76.

Hány évesek külön-külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Az életkoruk összege:90
Béla apja:40
Béla:14 éves
Béla anyja:36
0

A megoldáshoz írjuk fel az adatokat algebrai módon. Három ismeretlenünk van, három összefüggéssel, tehát alkossunk egy három egyenletből álló egyenletrendszert. Legyen Béla életkora `x`, apja életkora `y` és anyja életkora `z`.

`x + y = 54` ⇒ `x = 54 - y`
`x + z = 50` ⇒ `x = 50 - z`
`y + z = 76` ⇒ `z = 76 - y`

`54-y = 50 - (76 - y)`
`54-y = 50 - 76 + y`
`2y = 80`
`y = 40`

`x = 54 - y`
`x = 54 - 40`
`x = 14`

`z = 76 - y`
`z = 76 - 40`
`z = 36`

Béla `x = 14` éves, apukája `y = 40`, anyukája pedig `z = 36`.
0

Kicsit egyszerűbben:
Apa+Béla=54
Anya+Béla=50
Béla életkora nem változik, így kiderül, hogy az apa 4 évvel idősebb mint az anya.
Anya: x
Apa: x+4
Anya+apa=76
x+x+4=76
2x+4=76 /-4
2x=72 /:2
x=36

Anya: x=36
Apa: x=36+4=40
Apa+Béla=54
40+Béla=54 /-40
Béla=14
0