Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.o.S

Főoldal » Középiskola » Matematika
450
1. Az egyik üzletben szemüveg vásárláskor annyi százalék kedvezményt
adnak, ahány éves a vásárló. Számítsd ki mennyibe kerül a 11 éves Gabi
szemüvege, ha a szemüveg eredeti ára 18500 Ft!
2. A szavannán egy éhes zsiráf lelegelte egy fa összes levelét a fa
magasságának 64%-áig. Milyen magas a fa, ha a zsiráf kinyújtott nyakával
4m 80cm magasságig ér fel?
3. Egy autógyárban januárban 3500 db, februárban ennél 15%-kal több autót
gyártottak. Hány autót gyártottak az év első két hónapjában?
4. Oldd meg az egyenletet!
2(5x-8)-3(4x-5)=4(3x-4)+11
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. A 11éves Gabi 11%-os kedvezményt kapott, így a szemüveget a teljes ár 89%-áért tudta megvenni. Ezt könnyen megkapjuk, ha a szemüveg árát 0,89-dal szorozzuk:
18500*0,89=16465Ft.
2. A zsiráf magassága 4m 80cm=480cm. A zsiráf a fa magasságának 64%-áig ér fel, tehát:
64%=480cm
100%=x cm
Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk kiszámítani hogy a zsiráf magasságát osztjuk 0,64-gyel:
480/0,64=750cm, vagyis a fa 7,5m magas.
3. Januárban :3500db-ot (100%), februárban 15%-kal többet (115%)
A februárban gyártottak számát könnyen kiszámolhatjuk, ha a januárit beszorozzuk 1,15-tel:
3500*1,15=4025db. Összesen 3500+4025=7525db autót gyártottak az első két hónapban.
4. 2(5x-8)-3(4x-5)=4(3x-4)+11 /zárójelbontás
10x-16-12x+15=12x-16+11 /összevonás
-2x-1=12x-5 /+2x
-1=14x-5 /+5
4=14x /:14
4/14=2/7=x
Ellenőrzés:
Baloldal: 2(5*2/7-8)-3(4*2/7-5)=2(10/7-8)-3(8/7-5)=2(10/7-56/7)-3(8/7-35/7)=2(-46/7)-3(-27/7)=-92/7+81/7=-11/7
Jobboldal: 4(3*2/7-4)+11=4(6/7-4)+11=4(6/7-28/7)+11=4(-22/7)+11=-88/7+77/7=-11/7

0