Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lecke

Főoldal » Középiskola » Fizika
721
Merülünk : a) Mitől függ a folyadék nyomása? b) Mekkora a víz nyomása, és hányszorosa ez a levegő nyomásának?1 m mélyen___________ _________, 10 m mélyen________ _________, 100 m mélyen________ ________ .
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a.)
A folyadék sűrűségétől, a mélységtől, és a gravitációs erőtől.
p = ϱ · g · h

b.)
1 m mélyen:
ϱ = 1 kg/m³
h = 1 m
g = 9,8 m/s²
p = ?
------------
p = 1 kg/m³ · 1 m · 9,8 m/s²
p = 9,8 Pa

Légnyomás = 101 325 Pa
Ez a légnyomás 9,8/101325 = 0,0000967 szerese

10 m mélyen:
p = 98 N
Ez a légnyomás 98/101325 = 0,000967 szerese

100 m mélyen:
p = 980 N
Ez a légnyomás 980/101325 = 0,00967 szerese :)
0