Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS matek lecke

Főoldal » Általános iskola » Matematika
887
Egy szám 50-nel nagyobb a másiknál.
Ha a nagyobb számból kivonjuk a kisebbet és ezt a különbséget megszorozzuk 4-el, akkor 200-at kapunk.
Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A szövegben olvasottak algebrai alakban:
(1) `x + 50 = y`
(2) `4 · (y-x) = 200` ⇒ `y-x = 50` ⇒ `y = 50 + x`

A megoldás `x=x` és `y=y`, tehát ez az állítás minden számra igaz.

"Nem matematikaiul" megfogalmazva: mivel az egyik szám 50-nel nagyobb a másiknál, ezért a különbségük 50. 50×4=200, tehát ez a szám bármelyik lehet.
1

Szia! A másik is helyes, de szerintem még nem tanultál olyat -én sem-, így nem hiszem hogy elfogadják.

1. Szám: x+50
2. Szám: x

(x+50-x)*4=200
4x+200-4x=200
200=200 /-200
0=0
Tehát akármilyen szám lehet.
0