Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
575
Mekkora térfogatú standard állapotú CO2 gáz keletkezik, ha HCl-oldat reagál 4 liter 6,8 m/V%-os
Na2CO3 oldattal? Írjon reakcióegyenletet is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
mekkora, térfogatú, standard, Co2
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
attól függ, hogy az m/V% tömeg koncentrációt vagy vegyes%-ot jelent?

tömeg koncentráció esetén 1 liter oldatban 6,8 g Na2CO3 van.
4 literben 4*6,8=27,2 g

1 mol Na2CO3 tömege: 2*23+3*16=94 g

Na2CO3 + 2 HCl = 2 NaCl + H2O + CO2

94 g (1 mol) Na2CO3-ból 24,5 dm3 (1mol) CO2 keletkezik
27,2 g Na2CO3-ból x=27,2*24,5/94= 7,089 dm3 CO2 keletkezik

vegyes% esetén pedig a 10-szerese, mert 6,8 vegyes% esetén 100 cm3 oldatban van 6,8 g Na2CO3
0