Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány liter 76%-os sóoldatot kell 66 liter 16%-os sóoldathoz keverni, hogy 36%-os legyen az új oldat?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
992
Hány liter 76%-os sóoldatot kell 66 liter 16%-os sóoldathoz keverni, hogy 36%-os legyen az új oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy x literre van szükségünk, ekkor abban x*76/100=0,76x liter só van. A 66 liter 16%-os oldatban 66*16/100=10,56 liter só van. Ha ezeket összeöntjük, akkor az oldatban 0,76x+10,56 liter só lesz, a teljes oldat x+66 liter lesz, tehát töménysége 100*(0,76x+10,56)/(x+66) százalékos lesz, ennek kell 36-nak lennie, tehát:

100*(0,76x+10,56)/(x+66)=36, ennek megoldása x=33, tehát 33 liter kell a 76%-os sóoldatból.

Az egyenlet levezetése és az ellenőrzés rád marad.
1