Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
725
Két úszó átúszik egy tavat. Az egyik 70 m-t a másik 60 m-t úszik percenként. A gyorsabb úszó 3 perccel előbb ér a célba. Milyen széles a tó, és hány perc alatt ússzák át?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat megoldása során ismerni kell a `v=s/t` képletet.
A szövegben leírt adatok algebrai módon:
`70 = s/t` ⇒ `70t = s`
`60 = s/(t+3)` ⇒ `60t + 180 = s`

Mivel az egyenletek jobb oldala egyenlő, ezért a bal is megegyezik:
`60t + 180 = 70t`
`10t = 180`
`t = 18`

`s = 70 · 18`
`s = 1260`

A tó 1260 méter széles, a gyorsabbik úszó 18 perc, a lassabbik úszó pedig 21 perc alatt ússza át.
0