Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszerek kétjegyű számokról!

Főoldal » Középiskola » Matematika
880
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 5-tel kisebb, mint a számjegyeinek szorzata. Ez a szám úgy aránylik a fordítottjához, mint a 8 a 3-hoz. Melyik ez a szám?
Én már próbálkoztam, de nekem ez jött ki: 10x+y = xy-5 | 8(10x+y) = 3(10y+x)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matek, #egyenletrendszerek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tetszik! Micsoda álarc egy számnak!
Ellenőrzésül: a szám 72.
0

Az előző rövid örömködés után segítségül felvázolom azt a módszert, amivel az ilyen típusú feladatokat kezelni szoktam.

A kétjegyű szám számjegyei: a, b
A szám
N = 10a + b
A fordítottja
R = 10b + a
A feltételek (egy vagy kettő szokott lenni)
F1.) ab - (a + b) = 5
F2.) N/R = 8/3

A feladat megoldása a feltétel(ek) kibontásával történik.

Itt az F2.) feltételbe behelyettesítve az N és R értékét, majd a műveleteket elvégezve kapsz egy összefüggést a és b között, ami az F1.) feltétellel együtt egy két ismeretes egyenletrendszert jelent; ezt megoldva készen vagy a feladattal.
0