Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Azonosságok alkalmazása

Főoldal » Középiskola » Matematika
348
Valaki elmagyarázná nekem, hogy itt mit és hogyan kell csinálni?
Mit ért az alatt a feladat, hogy "fejben"?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A "fejben" itt azt jelenti, hogy számológép használata nélkül és nem az általános iskolában tanult írásban való szorzással.
A feladatokban az a közös, hogy a szorzásban a tagok átlaga egy "kerek" szám pl: (95+105)/2=100, stb...
Ha csak ezt a "kerek" számot kéne szorozni, majd abból kivonni valamennyit, akkor egyszerűen ki lehetne számolni fejben is.
Így ha megpróbálod felírni a szorzatokat az (a+b)(a-b)=a^2-b^2 alakban, akkor egyszerűen ki lehet számolni.
Pl:
95*105
=(100-5)(100+5)
=100^2-5^2
=10000-25
=9975
0