Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Doga!

Főoldal » Középiskola » Matematika
868
Matek dogát írok és nem tudom hogyan kéne egyenlettel le írni a következő 2 szöveges feladatot! Valaki tudna segíteni? Vagy megoldani? Azt nagyon megköszönném és hálás lennék érte!

1. Feladat: Két Tüzép-telep közül az egyiken kétszer annyi szén van, mint a másikon. Ha az egyikre
8tonna szenet, a másikra még 14,5 tonnát hoznak még, akkor a két telepen egyenlő
mennyiség lesz . Hány tonna szén volt a telepeken külön–külön?

2. Feladat: Egy kétjegyű szám számjegyeinek az összege 13. Ha a számot 12-vel osztjuk, akkor a
hányados megegyezik a szám utolsó számjegyével, a maradék pedig ennél 2-velkisebb.
Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, egyenlet, segítség, help, dolgozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. 2x
2. x
2x+8=x+14,5 /-x
x+8=14,5 /-8
x=6,5

Ell:
13+8=21 tonna
6,5+14,5=21 tonna

Az egyiken 13, a másokon 6,5 tonna van.

2. -est nem tudom kiszámolni, ha valaki tudja írjon, és az övét fogadd el. (76 a megoldás)
Módosítva: 5 éve
2

Szia!

2. feladat
Tízesek: 13-x, Egyesek: x, Érték: 10(13-x)+x=130-10x+x=130-9x
A feladat szerint, ha az utolsó számjegynél kettővel kisebb számot veszünk el belőle (x-2) a szám oszthatóvá válik 12-vel és az eredmény az utolsó számjegy (x) lesz. Vagyis:
[130-9x-(x-2)]/12=x /*12
130-9x-(x-2)=12x /zárójelbontás
130-9x-x+2=12x /összevonás
132-10x=12x /+10x
132=22x, amiből x=6
Vagyis az egyesek helyén álló szám: 6, a tízesek helyén álló szám 13-6=7. Azaz a szám: 76
Ellenőrzés:
76/12=6 és a maradék :4
3