Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1023
Mekkora az M=5cm magas egyenes hasáb felszíne és térfogata, ha az alapa olyan húrtrapéz, amelynek alapai a=11cm, c=6cm, szárai: b=d=6,5cm, és a magassága m=6cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
TérfogatHasáb=alapterület*magasság, tehát az alapterületre van szükségünk, ami ennyiből kiszámolható:

Alapterület=TTrapéz=(11+6)*6/2=51 cm², így a térfogata 51*5=255 cm³.

A felszín a határoló lapok összterülete, ami áll:
-2 darab 51 cm² területű trapézból, ezek összterülete 2*51=102 cm²
-2 darab 6,5×5 cm oldalú téglalapból, ezek összterülete (6,5*5)*2=65 cm²
-1 darab 6x5 cm oldalú téglalapból, ennek területe 6*5=30 cm²
-1 darab 11x5 cm oldalú téglalapból, ennek területe 11*5=55 cm²

Ezek összege adja ki a felszínt, tehát a test felszíne 252 cm².
Módosítva: 9 éve
0