Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. Osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
535
A 4-es és 5-ös feladathoz kellene némi segítség.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
4.
Sorba kapcsolt két azonos rugónak feleződik a rugóállandója.
(Nem tudom, tanultátok-e, hogy 1/D = 1/D₁ + 1/D₂)
(Lehet, hogy nem D-vel jelöltétek a rugóállandót...)

Párhuzamosan egymás mellet pedig összeadódik.

5.
A rugóállandó D, x-szel van megnyújtva, 10 N = D · x
Képzeld el úgy, hogy két rugó van sorba kötve. Mindkettőnek 2D a rugóállandója, mindkettő x/2-vel van megnyújtva. Ezért az erő: F = 2D · x/2 = D · x, szintén 10N

Máshogy meggondolva: A bal oldali első menet bal oldalát 10N húzza és nyugalomban van, tehát a jobb oldalát is 10N kell húzza (a másik irányba). Ezért a második menet bal oldalát is 10N húzza, az is nyugalomban van, tehát a másik oldalán is 10N kell legyen. És így tovább a túlsó feléig mindenhol 10N kell legyen.
0