Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
747
1) Számítsuk ki az Ae , Bf , ef távolságokat, ha A(11; -4) ,B(-3; 1) , e: 3x-2y=2 , f: 3x-2y=10 !

2) Számítsuk ki a 12x- 5y= 1 és 12x-5y= -12 egyenesek távolságát!

A megoldásokat levezetve előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az elsőnél merőlegest állítasz az egyenesekre úgy, hogy áthaladjon az A és B pontokon, kiszámolod a metszéspontjukat, majd a kapott metszéspont távolságát az A és B ponttól kiszámolod a távolságképlet segítségével. A két egyenes párhuzamos egymással, így ha az egyikre merőlegest állítunk, akkor az a másikra is merőleges lesz, tehát kiválasztjuk valamelyik merőleges egyenletet az előzőekből, kiszámoljuk a metszéspontokat, és azok távolságát kiszámolva kapjuk meg a párhuzamos egyenesek távolságát.

A másodiknál először érdemes olyan pontot keresni valamelyik egyenesről, hogy annak koordinátái egészek legyenek, hogy könnyebb legyen számolni. Ilyen pont például a második egyenesről a (-1;0) pont. Ebben a pontban merőlegest állítunk az egyenesre, ami persze a másikra is merőleges lesz, kiszámítjuk az azzal vett metszéspontot, végül a távolságképlettel kiszámoljuk a két pont távolságát.
-2