Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1351
Szerkessz derékszögű háromszöget, ha egyik befogóa a=6cm, és egyik szöge, béta=30 fok. Mekkora a háromszög másik hegyesszöge?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tekintsük a 6cm-es befogót a háromszög rövidebbik befogójának, ekkor ha béta=30 fok és a háromszög derékszögű, akkor két szöge adott és ki tudod számolni a harmadikat is.
30+90+x=180
120+x=180 /-120
x=60 fok
Ez egy speciális háromszög, mivel a szögei 30,60,90 fokosak. Ekkor a rövidebbik befogó hosszának kétszerese lesz az átfogó hossza! Tehát az átfogó 12 cm hosszú!
Szerkesztés menete:
Vedd fel a 6cm-es befogót és egyik végpontjába a derékszöget (90 fok), a másik végpontjába a 60 fokos szöget szerkeszd meg! A 60 fokos szög szárát és a derékszög szárát is hosszabbítsd meg és a két egyenes metszéspontja adja a háromszög harmadik oldalát!

Ha bármi kérdésed van ne habozz, tedd fel! Remélem tudtam segíteni!
0