Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
901
Egy derékszögű trapéz alapjai a=4,8cm, c=2,1 cm. Hosszabbik átlója e=6cm. Határozd meg a trapéz szárainak hosszússágát! Határozd meg a trapéz kerületét, és területét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Egyszer már feltetted ezt a kérdést, és meg is lett válaszolva. Esetleg valami gond van azzal?

https://ehazi.hu/q/6515
0

derékszögnél lévő szár, legyen: d
d2+4,82=62
d2+23,04=36 /-23,04
d2=12,96 /gyökvonás
d=3,6

másik szár legyen: b
Ezt úgy tudjuk kiszámolni, ha a trapéz kisebbik szára végéből indítunk egy merőleges egyenest a hosszabbik szárra. Ez 2,7 és 2,1 cm-re bontja a hosszabbik alapot, így:

2,72+3,62=b2
7,29+12,96=b2
20,25=b2 /gyökvonás
4,5=b

Kerülete: 4,5+3,6+4,8+2,1=15 cm
Területe: ((a+c)/2)*m=(4,8+2,1)/2*3,6=12,42 cm2
Módosítva: 9 éve
0

0