Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szögfüggvény, logaritmus egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
513
Kellene egy kis segítség a matek beadandóban. Elég régen tanultuk és nem tudom, hogyan kezdjek hozzá.
Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, logaritmus, szögfüggvény
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Mivel tg(x)=sin(x)/cos(x), ezért ennek akkor nincs értelme, hogyha cos(x)=0, tehát x=90° és x=180° esetén. Mivel ctg(x)=cos(x)/sin(x), ezért ez ott nincs értelmezve, ahol sin(x)=0, tehát x=0° és x=360° esetén.
Végezetül ctg(x)=1/tg(x), ezért ctg(x)-et erre lecseréljük:

4/tg(x)=5-tg(x), a jobb áttekinthetőség kedvéért legyen tg(x)=z:

4/z=5-z, szorzunk z-vel:
4=5z-z², redukáljuk a jobb oldalt 0-ra:
z²-5z+4=0, ennek megoldásai z=1 és z=4, így ezeket az egyenleteket kell még megoldanunk:

tg(x)=1, ennek megoldása x=45° és x=45°+180°=225°,
tg(x)=4, ezt kikeresed a számológéppel (DEG-ben legyen), a másik megoldást úgy kapod, hogy ahhoz hozzáadsz 180°-ot.

b) Átírjuk 1-er logaritmussá: 1=lg(10), tehát:
lg(x-3)+lg(10)=lg(x), majd az lg(a)+lg(b)=lg(a*b) azonjosságot alkalmazva:
lg(10x-30)=lg(x), a logaritmusfüggvény szigorú monotonitása miatt ezek akkor egyenlőek, hogyha lg()-n belül egyenlőek vannak, így:

10x-30=x,0 ennek megoldása x=30/9=10/3, az ellenőrzés rád marad (akkor nem jó ez a megoldás, hogyha valamelyik lg()-n belülre negatív szám kerül).
1