Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Nehéz

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1272
Sziasztok remélem tudtok segíteni
1. gondoltam egy számot hozzáadtam nála 50 nel nagyobb szám felét elvettem az összeg egynegyedét így a gondolt szám háromszorosát kaptam melyik számra gondoltam?
2. Egy egész szám háromszorosa nagyobb mint, 19 kétszerese kisebb mint 20. mi lehet az a szám?
3. Egy egész szám kétharmad része héttel több mint a szám fele melyik ez a szám
A segítséget előre is megköszönöm nagyon köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
1,
legyen a gondolt szám x, írjuk fel rá az egyenletet (remélem jól értelmeztem, mert a vesszők hiányában nehéz volt):
[x+(x+50):2]-1/4=3x
(x+x+50/2)-1/4=3x
x+x+50/2-1/4=3x (szorozzuk mindkét oldalt 4-el)
4x+2(x+50)-1=12x
4x+2x+100-1=12x
6x+99=12x (-6x)
99=6x (:6)
99/6=x
33/2=x
A gondolt szám 33/2, vagy tizedestört alakban 16,5
Ell.:
=(33/2+(33/2+50):2)-1/4=
=(33/2+133/2*1/2)-1/4=
=(33/2+133/4)-1/4=
=199/4-1/4=
=198/4=99/2, ami =3*33/2
0

2.
Megint legyen a gondolt szám x
a vessző hiányában lehet ez:
20>3x>19*2
20>3x>38
3x<20 = x<20/3
3x>38 = x>38/3
20/3>x38/3
tehát x ∈ ∅
vagy ez:
3x>19
2x<20
x>19/3
x<10
így: x ∈ ]19/3; 10[ =
= x ∈ ]6,3334; 10[
1

2/3x-7=x/2 (*6)
4x-42=3x
4x-3x=42
x=42
Ell.:
42*2/3-7=42/2
14*2-7=21
28-7=21
21=21
1