Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Fizika
554
Számítsátok ki hány gramm szén-dioxid keletkezik 5600kg etán égése során ???
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az etán égésegyenlete:
2 C2H6 + 7 O2---> 4 CO2 + 6 H2O

Az etán moláris tömege:
MC2H6 = 12 · 2 + 6 · 1 g/mol = 30 g/mol

A CO2 moláris tömege:
MCO2 = 12 + 2 · 16 g/mol = 44 g/mol

Hány mol 5600 kg etán?
5 600 kg = 5 600 000 g = 186 666,67 mol

2 mol elégésekor keletkezik 4 mol CO2
vagyis 1 mol esetén 2 keletkezik.
Ekkor 186 666,67 mol C2H6 égése esetén keletkezik 373 333,34 mol CO2.

Tudjuk, hogy 1 mol 44 g, akkor 373 333,34 mol hány g ?
373 333,34 mol · 44 g = 16 426 666,67 g

Azaz 16 426 666,67 g CO2 keletkezik.
0