Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Házi Feladat Segítség kérés

Főoldal » Középiskola » Fizika
1110
Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi feladatokat hogyan kell kiszámolni, ha lehet képlettel együtt. Köszönöm!!!
1. Mennyi hő szükséges 1 kg cink felmelegítéséhez 10 ° C-on? Adjon rövid választ.
2. Mennyi hő szükséges 10 kg cink 10 ° C-os melegítéséhez?
3. Mekkora hőt ad le 10 kg súlyú víz, amely 160 ° C-ról 150 ° C-ra hűl?
4. Egy 100 g tömegű rézdarabot 25 és 52510 ° C között kell felmelegíteni. Mennyi hő szükséges ehhez?
5. Hány fokig hűl le a 100 kg tömegű víz, ha 1680 kJ energiát adunk a környező térnek?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Melegítéshez: Q = c · m · ΔT
Olvadás/forrás/párolgás stb. (állapotváltozáshoz): Q = L · m

Itt a c az adott anyag fajhője, L az olvadáshő/forráshő stb. ; a ΔT pedig a hőmérséklet MEGVÁLTOZÁSÁNAK mértéke (pl.: 10 °C --> 100 °C melegítünk vmit, akkor a ΔT = 90 °C, mert ennyivel változott).
A c-t és az L-t ki kell keresned a szóban forgó anyagokhoz, és utána már ki tudod számolni.
A hőleadást is a Q = cmΔT képlettel tudod kiszámolni.
Ha az a kérdés, hogy mennyi lesz a hőmérséklet, akkor a ΔT-t kifejezed az első képletből, ez lesz belőle: ΔT = Q/(c · m). Az ötös feladatnál ez a kérdés, ott ha kiszámolod a ΔT, akkor megkapod, hogy hány fokkal hűlt le.
Fajhőhöz: http://mek.niif.hu/00000/00056/html/068.htm

Vagyis:
-a melegítéshez, és hőleadáshoz (hűléshez) a képlet: Q = c · m · ΔT
-az állapotváltozáshoz szükséges hő kiszámításához: Q = L · m

Amire vigyázni kell:
-a mennyiségek mértékegysége passzoljon (pl.: ha az L kJ/kg -ban van megadva, akkor a tömeget számold át kg-ra)

Ezek alapján szerintem ki lehet számolni, remélem érthetően írtam le, ha nem akkor csak kérdezz :)
Módosítva: 5 éve
2