Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
880
Egy deltoid 24 mm-es átlója 4:9 arányú részekre osztja a szimmetriaátlóját. Mekkorák a deltoid oldalai, ha tudjuk hogy a deltoid köré kör írható.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

6
Ha a deltoid köré kör írható, akkor Thalesz tételének értelmében a kör átmérője a deltoid hosszabb átmérője, így két derékszöge van.

A további számításhoz azt kellene tudnom, hogy vettétek-e már a magasságtételt, mert ha nem, akkor egyenletrendszerrel lehet csak megoldani, az pedig nem tudom, hogy mennyire megy neked.
1

Ebben az esetben legyen a két rész hossza 4x és 9x, ekkor (4x):(9x)=4:9 arány teljesül. A szimmetriaátló merőleges a másik átlóra és felezi is azt, így olyan derékszögű háromszöget kapunk, ahol az átfogóhoz tartozó magasság 12 mm, a magasságtétel értelmében a két rész mértani közepe pont ennyi, tehát:

 4x*9x =12, ennek megoldása x=2, tehát a részek hossza 4*2=8 mm és 2*9=18 mm.

A magasság két derékszögű háromszögre bontja a derékszögű háromszöget, melyekben így ismertek a befogók hossza, így már csak két Pitagorasz-tétel választ el minket a feladat megoldásától, reményeim szerint innen már te is be tudod fejezni.
Módosítva: 9 éve
1

Csatoltam képet.
1

Csatoltam képet.
1

Csatoltam képet.
1

Csatoltam képet.
1