Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

569
Egy deltoid 24 mm-es átlója 4:9 arányú részekre osztja a szimmetriaátlóját. Mekkorák a deltoid oldalai, ha tudjuk hogy a deltoid köré kör írható.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

6
Ha a deltoid köré kör írható, akkor Thalesz tételének értelmében a kör átmérője a deltoid hosszabb átmérője, így két derékszöge van.

A további számításhoz azt kellene tudnom, hogy vettétek-e már a magasságtételt, mert ha nem, akkor egyenletrendszerrel lehet csak megoldani, az pedig nem tudom, hogy mennyire megy neked.
0

Ebben az esetben legyen a két rész hossza 4x és 9x, ekkor (4x):(9x)=4:9 arány teljesül. A szimmetriaátló merőleges a másik átlóra és felezi is azt, így olyan derékszögű háromszöget kapunk, ahol az átfogóhoz tartozó magasság 12 mm, a magasságtétel értelmében a két rész mértani közepe pont ennyi, tehát:

 4x*9x =12, ennek megoldása x=2, tehát a részek hossza 4*2=8 mm és 2*9=18 mm.

A magasság két derékszögű háromszögre bontja a derékszögű háromszöget, melyekben így ismertek a befogók hossza, így már csak két Pitagorasz-tétel választ el minket a feladat megoldásától, reményeim szerint innen már te is be tudod fejezni.
Módosítva: 7 éve
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0