Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
943
Egy 6 dm átmérőjű henger alapú farönkből a lehető legnagyobb térfogatú négyzet alapú hasábot kell kivágni. Hány százalékát kell lefaragni a farönknek, ha a hossza:
a., 3 m
b., 5 m
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
K.2902
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
"Henger alapú" nem létezik, "henger alakú" annál inkább.

Akkor a legnagyobb az alap, hogyha az négyzet, ekkor pedig a négyzet átlójának hossza 6 dm. Mivel a négyzet speciális rombuszt, ezért számolhatunk annak területképletével is, így területe 6*6/2=18 dm²

Az a) esetben a farönk térfogata 3²*π*300=2700π dm³, a hasáb térfogata 18*300=5400 dm³, a b) esetben a farönk térfogata 3²*π*500=4500π dm³, a hasáb térfogata 18*500=9000 dm³.

Innen a százalékszámítás menni fog?
1