Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
812
Egy 8 m hosszú vascső külső átmérője 3,8 cm, belső átmérője 3 cm. Hány kg a vascső, ha a vas sűrűsége 7,8 kg/dm³ ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
K.2893
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát a térfogatra van szükségünk. A cső térfogata úgy számolható a legkönnyebben, hogy a külső rész által alkotott henger térfogatából kivonjuk a belső rész által alkotott térrész térfogatát (vagyis egy hengerből kivágunk egy másik hengert, úgy kapjuk a csövet).

A külső térfogat: 3,8²*π*800=11552π cm³, a belső rész térfogata 3²*π*800=7200π cm³, tehát a cső térfogata 11552π-7200π=4352π cm³. Mivel a sűrűséget kg/dm³-ben adták meg, ezért a térfogatot át kell váltanunk dm³-be, ez 4,352π lesz, tehát a cső tömege 7,8*4,352π=33,9456π kg, igény szerint lehet kerekíteni.
1