Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

arányok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
656
Ha x/y=0,(6), akkor számítsd ki a következő arányok értékét!

a.) y/x
b.) x+y/y
c.) x/x-y
d.) x/y-x
e.) 5x/y
f.) 4x/7y
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A 0,(6)-ról tudjuk, hogy törtalakja 2/3, tehát adott, hogy x/y=2/3, ebből y-nal való szorzás után x=(2/3)y adódik ahol y≠0, innen már csak az a dolgunk, hogy x helyére ezt beírjuk, és végigszámoljuk:

a) y/((2/3)y)=1/(2/3)=1*(3/2)=3/2
b) ((2/3)y+y)/y=((5/3)y)/y=5/3
c) ((2/3)y)/((2/3)y-y)=((2/3)y)/((-1/3)y)=(2/3)/(-1/3)=2/3*(-3/1)=-6/3=-2
d) ez átalakítható így: -x/(x-y), és mivel x/(x-y) értéke a c)-nél -2 volt, ezért ennek az értéke 2 lesz, de végig is lehet számolni,

Innen be tudod fejezni?
0