Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
408
Kérem, aki tud segítsen. Nem tudok hozzá sem kezdeni az egyenlet megoldásához. (a fotót csatoltam az egyenletről! )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először kikötést kell tennünk a logaritmusok miatt:
`x-1 > 0` ⇒ `x > 1`
`6x-5 > 0` ⇒ `x > 5/6`
`2 - 3x > 0` ⇒ `x < 2/3`
A vizsgálat alapján `5/6 < x < 2/3`, azaz `x ∈ ( 2/3, 5/6)`

`log_3( (x-1)/(6x-5) · (2-3x) ) = log_3(9)`
`(x-1)/(6x-5) · (2-3x) = 9`
`(x-1)(2-3x) = 9(6x-5)`
`2x-3x^2-2+3x=54x-45`
`3x^2 + 49x - 43 = 0`
`x = (-49+-sqrt(2917))/6`
`x_1 =-17,17`
`x_2 =0,83` (nem megoldás)
`x = (-17,17) = -49 / 6 - sqrt(2917) / 6`
Módosítva: 5 éve
1