Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - állaotváltozások, fajhő, latens olvadáshő

Főoldal » Középiskola » Fizika
490
Mekkora lessz a hőmérséklete az 1kg tömegű és -10⁰C hőmérsékletű jégdarabnak ha a melegítés során 564,95 kJ energiát közlünk vele? Jég fajhője 2090 J/(kg K), a jég fajlagos látens olvadáshője 3,35*10⁵ J/kg és a víz fajhője 4181 J/(kg K).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m = 1 kg
T₁ = -10 °C = 263 K
L₀ = 335 kJ/kg
Qö = 564,95 kJ
c = 4,181 kJ/(kg°C)
---------------------
10 °C-kal történő melegítéshez ennyi kell:
Q₁ = 4,181 kJ/(kg°C) · 1 kg · 10 °C
Q₁ = 41,81 kJ

Kivonjuk az összesből:
Qö - Q₁ = 523,14 kJ

Olvadáshoz ennyi kell:
Q₂ = L₀ · m
Q₂ = 335 kJ/kg · 1 kg
Q₂ = 335 kJ

Kivonjuk:
523,14 kJ - 335 kJ = 188,14 kJ

Ez mennyi melegít rajta?
188,14 kJ = 4,181 kJ/(kg°C) · 1 kg · ΔT
ΔT = 188,14 kJ / (4,181 kJ/(kg°C) · 1 kg)
ΔT = 45 °C

Azaz a végső hőmérséklet: -10 °C + 10 °C + 45 °C = 45 °C lesz.
1