Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra Szoveges feladatokrol tanultak kiegeszitese | 8.Osztaly

Főoldal » Általános iskola » Matematika
594
Tudnátok segíteni a házi feladatomban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, matek, sos, Matek algebra
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Számolás nélkül a szóba jöhető számok: 20; 31; 42; 53; 64; 75; 86; 97
Megnöveljük a számjegyeket 1-gyel: 31; 42; 53; 64; 75; 86; 97; nem elvégezhető a művelet
Ezek összege: 51; 73; 95; 117; 139; 161; 183; nem elvégezhető művelet
Ebből kiolvasható, hogy a megfelelő eredeti számok: 53; 64; 75; 86.

Számolással: Tegyük fel, hogy a tízes helyiértéken álló számjegy x, ekkor az egyesek helyén x-2 áll. Az ilyen alakú szám tanulmányaink szerint felírható 10*x+(x-2)=11x-2 alakban. Ha növeljük mindkét számjegyét 1-gyel, akkor a tizes helyiértéken x+1 fog állni, az egyesek helyén x-2+1=x-1, ez felírható 10*(x+1)+(x-1)=11x+9 alakban. Észrevehető, hogy az előbbi alakhoz képest 11-gyel nagyobbat kaptunk: 11x-2+11=11x+9, ez nem véletlen, ugyanis ha mindkét számjegyet 1-gyel növeljük, akkor gyakorlatilag 10+1=11-gyel növeltük a számot, tehát így is gondolkozhatunk volna.

A feladat szerint ezek összege több, mint 100, tehát:

(11x-2)+(11x+9)>100, zárójelbontás
11x-2+11x+9>100, összevonás
22x+7>100, kivonunk 7-et:
22x>93, végül osztunk 22-vel:
x>~4,23, tehát x lehetséges értékei: 5;6;7;8;9, ezeket még le kell ellenőrizni, akár úgy, ahogy fent láthattad, és abból kiderül, hogy x=9 nem lesz jó megoldás, mivel a 9-et nem tudjuk már hova növelni. Emiatt x={5;6;7;8} lesz az egyenlőtlenség megoldáshalmaza, így a keresett számok: 53; 64; 75; 86.

A második feladatot az első ezen része szerint érdemes megoldani: "Észrevehető, hogy az előbbi alakhoz képest 11-gyel nagyobbat kaptunk: 11x-2+11=11x+9, ez nem véletlen, ugyanis ha mindkét számjegyet 1-gyel növeljük, akkor gyakorlatilag 10+1=11-gyel növeltük a számot, tehát így is gondolkozhatunk volna." Eszerint, ha mindkét számjegyét 3-mal csökkentjük, akkor az új szám 33-mal lesz kisebb, így triviális, hogy az eredeti és az új szám különbsége 33 lesz, így már csak az a kérdés, hogy melyek azok a számok, amelyekre elvégezhető ez a művelet: 64; 75; 86; 97. Ha szeretnéd egyenlettel is látni a megoldást, akkor azt is leírom.
Módosítva: 9 éve
0