Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
589
Egy helikopter 288 km/h sebességgel érint egy leszállópályát, amely 1 km hosszú, és pont a végén megáll.
A. Mekkora volt a lassulása és a megállási idő?
B. Mekkora volt a sebessége a leszállópálya felénél?
C. Mekkora távolságot tett meg a megállási idő első fele alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A)
Mekkora a lassulása? azaz a gyorsulása, csak negatív értékkel megadva.
leveztem:
vt=pillanatnyi sebesség(a t jobb alsó indexbe lenne)
v0=kezdeti sebesség(a 0 itt is jobb alsó indexbe lenne)


Elsőnek az időt kell kiszámítani, hogy kitudjuk belőle számítani a hozzátartozó sebességet, illetve itt gyorsulást.

s=(v0*t)/2
1000=80t/2 / *2
2000=80t / :80
25(s)=t
Eddig tudjuk hogy 25 másodperc alatt áll meg a helikopter.
Na de mennyi a lassulása?
Keressünk egy képletet amibe betudjuk írni az ismert adatokat, és szerepel benne az "a".

Ez a:
vt=v0+a*t képlet
Behelyettesítve:
0=80+25a
a=-3,2m/s^2

Tehát eddig már két adatot is kiszámítottunk.
25sec alatt áll meg és 3,2m/s^2 el lassul.

B)Mekkora volt a sebessége a leszállópálya felénél?
Tehát annyit tudunk hogy az 500. méterhez tartozó adatok kellenek. Elsőnek is az, hogy melyik időpillanatban tartott az 500. méternél.
Felírjuk a négyzetes úttörvényt. Hiszen a kezdő sebességet a sebességet és az utat tudjuk, csak az időt nem. Visszakereséssel megoldható LENNE de ez másodfokú. Ezért majd rá kell ereszteni a másodfokú egyenlet megoldó képletét.
s=v0*t+a/2*t^2 t:=x
500=80x+(-1,6)*x^2
-1,6x^2+80x-500

most felírhatjuk a másodfokú egyenlet megoldó képletét:

x1;2= -80(pluszminusz)gyökalatt ((80)^2-4*(-1,6)*(-500))/2-(-1,6)=
-80(pluszminusz) gyökalatt (6400-3200)/-3,2= -80(pluszminusz)56,56/-3,2
x1=7,325=t
x2=42,675=t
HOPPÁ. Két eredmény jött ki... de melyik a jó? Hát tudjuk, hogy eleve 25 sec alatt állt meg, tehát nyilván való, hogy nem 42,675 sec alatt ért el az út feléhez. Tehát az x1 a megoldás

Tehát az 500-ik méterhez 7,325 sec alatt jutott el. Mennyi az ehhez az időponthoz tartozó sebessége?
vt=v0+a*t
Behelyettesítve:
vt=80-(3,2*7,325)= 56,56m/s

C)Mekkora távolságot tett meg a megállási idő első fele alatt?
Ugye a teljes megállási idő 25 sec, tehát a fele 12,5

t=12,5
a=-3,2
v0=80m/s
s=?
s=v0*t+a*t^2
Behelyettesítve:
s=1000-250=750m

Remélem érthető, és minden rendben lesz :).
Köszönöm ha segíthettem.


1